Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΕΝΟΧΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ


Το μεγάλο πλεονέκτημα του Ελληνικού χρέους είναι ότι διέπεται από το Ελληνικό Δίκαιο. Ιδού γιατί κάποιοι από διάφορα κόμματα ”βιάζονται” να υπερ-ψηφίσουν τη δανειακή συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου η οποία ΟΥΔΕΠΟΤΕ πρέπει να υπογραφεί:
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής τηλεόρασης ARD, ωστόσο, το οποίο προβλήθηκε στις 27 Οκτωβρίου αλλά και σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal το οποίο δημοσιεύτηκε το πρωί της 4ης Νοεμβρίου, προκειμένου οι τράπεζες να αποδεχτούν το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν κατά 50%, η Ελλάδα συμφώνησε στη μετατροπή του δικαίου που διέπει τα ομόλογα αυτά από το ελληνικό στο αγγλικό.
Με βάση την ισχύουσα μέχρι στιγμής νομοθεσία και όσο το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων παραμένει το ελληνικό, αν η Ελλάδα δεν αποφύγει την πτώχευση μπορεί να αποπληρώσει το χρέος που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών και όχι θεσμικών δανειστών (ΔΝΤ – ΕΕ) σε δραχμές, χωρίς να έχει καμία νομική κύρωση. Οι δανειστές σε αυτήν την περίπτωση υποχρεούνται να αποδεχτούν την αποπληρωμή στο ελληνικό νόμισμα. Έτσι η Ελλάδα μπορεί πολύ απλά να τυπώσει τόσες δραχμές όσο είναι το χρέος της στους ιδιώτες και να το ξεπληρώσει.
Αντίθετα, αν το δίκαιο αλλάξει στο αγγλικό όπως προβλέπεται στη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου με βάση τα δύο προαναφερθέντα ρεπορτάζ, σε περίπτωση πτώχευσης η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της σε ευρώ, παρά το γεγονός ότι η ισοτιμία δραχμής – ευρώ θα κυλήσει πιθανόν κάτω από το 700/1. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει την οριστική παράδοση της χώρας στους δανειστές της, οι οποίοι θα μπορούν να διεκδικήσουν και να επιβάλλουν νομικά στην Ελλάδα είτε την αποπληρωμή του χρέους στο ακέραιο μέσω της επιβολής επαχθών φόρων στους πολίτες είτε την κατάσχεση δημόσιας περιουσίας είτε και τα δύο ταυτόχρονα.
Παρά το γεγονός πως στην Ελλάδα επικρατεί ακόμη πολιτικό χάος η κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθούν τα πράγματα όσον αφορά στο οικονομικό μέλλον της χώρας φαίνεται πως έχει καθοριστεί: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα στηρίξουν την υπογραφή της νέας συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου ‘ως έχει’, ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση και η έξοδος της χώρας από το ευρώ, καθώς τα ταμειακά της διαθέσιμα τελειώνουν περί τα μέσα Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής τηλεόρασης ARD, ωστόσο, το οποίο προβλήθηκε στις 27 Οκτωβρίου αλλά και σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal το οποίο δημοσιεύτηκε το πρωί της 4ης Νοεμβρίου, προκειμένου οι τράπεζες να αποδεχτούν το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν κατά 50%, η Ελλάδα συμφώνησε στη μετατροπή του δικαίου που διέπει τα ομόλογα αυτά από το ελληνικό στο αγγλικό.
Με βάση την ισχύουσα μέχρι στιγμής νομοθεσία και όσο το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων παραμένει το ελληνικό, αν η Ελλάδα δεν αποφύγει την πτώχευση μπορεί να αποπληρώσει το χρέος που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών και όχι θεσμικών δανειστών (ΔΝΤ – ΕΕ) σε δραχμές, χωρίς να έχει καμία νομική κύρωση. Οι δανειστές σε αυτήν την περίπτωση υποχρεούνται να αποδεχτούν την αποπληρωμή στο ελληνικό νόμισμα. Έτσι η Ελλάδα μπορεί πολύ απλά να τυπώσει τόσες δραχμές όσο είναι το χρέος της στους ιδιώτες και να το ξεπληρώσει.
Αντίθετα, αν το δίκαιο αλλάξει στο αγγλικό όπως προβλέπεται στη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου με βάση τα δύο προαναφερθέντα ρεπορτάζ, σε περίπτωση πτώχευσης η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της σε ευρώ, παρά το γεγονός ότι η ισοτιμία δραχμής – ευρώ θα κυλήσει πιθανόν κάτω από το 700/1. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει την οριστική παράδοση της χώρας στους δανειστές της, οι οποίοι θα μπορούν να διεκδικήσουν και να επιβάλλουν νομικά στην Ελλάδα είτε την αποπληρωμή του χρέους στο ακέραιο μέσω της επιβολής επαχθών φόρων στους πολίτες είτε την κατάσχεση δημόσιας περιουσίας είτε και τα δύο ταυτόχρονα.
Η ιστορία με το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων είναι, ίσως, το μεγαλύτερο μυστικό της ελληνικής κρίσης. Μελέτη των νομικών τμημάτων των πανεπιστημίων της Νέας Υόρκης, του Σικάγου και του Duke που καταρτίστηκε το Φεβρουάριο του 2011 αναφέρει σχετικά τα εξής: “Αν επρόκειτο για μία σειρά πτωχεύσεων κρατών της Λατινικής Αμερικής, όπως για παράδειγμα της Αργεντινής, τότε το χρέος θα ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου σε ξένο νόμισμα και διεπόμενο από ξένο δίκαιο, κατά κανόνα της Νέας Υόρκης ή Αγγλικό. Αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας η συντριπτική πλειοψηφία των ομολόγων διέπεται από το ελληνικό δίκαιο και έτσι η Ελλάδα είχε ένα πραγματικό πλεονέκτημα καθώς μπορούσε να αλλάξει το δίκαιο με αποτέλεσμα να τροποποιηθούν οι όροι των συμβολαίων των ομολόγων και έτσι να προωθήσει τις όποιες αλλαγές την εξυπηρετούσαν.”
Σήμερα περίπου 220 με 280 δις ευρώ ελληνικού χρέους διέπονται από το ελληνικό δίκαιο (αναλόγως του δικαίου που διέπει τα ομόλογα που αγόρασε η ΕΚΤ). Όπως και να έχει το ύψος του διεπόμενου από ελληνικό δίκαιο χρέους είναι εξαιρετικά μεγάλο.
Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει το δίκαιο έτσι ώστε αν το 51% των κατόχων χρέους συμφωνεί να είναι υποχρεωτική για όλους μία αναδιάρθρωση κατά 50%, 60%, 70% ή και περισσότερο (όσο λιγότερο τόσο πιο πιθανή η αναδιάρθρωση να αντέξει νομικά σε οποιαδήποτε δικαστική αμφισβήτηση της). Αφήνοντας εκτός τα ομόλογα και το χρέος που κατέχονται από θεσμικούς δανειστές και τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αποπληρωθούν σε ευρώ, απομένουν περίπου 220 δις ευρώ.
Από αυτά, ωστόσο, περισσότερα από 100 δις κατέχονται από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες και φορείς που σημαίνει πως η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει μόνη της σε συμφωνία για αναδιάρθρωση με το 51% των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων, δηλαδή σε ένα PSI, απλά και μόνο με τη συμμετοχή ελληνικών και κυπριακών τραπεζών και φορέων. Το PSI αυτό θα είναι υποχρεωτικό για όλες τις τράπεζες και το κέρδος για την Ελλάδα θα είναι ανάλογο του μεγέθους της αναδιάρθρωσης. Αν αυτό είχε συμβεί εξ αρχής, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της κατά 147 δις ευρώ στις αρχές του 2010, μειώνοντας το χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 72% μέσα σε λίγους μήνες.
Αν αυτό γίνει σήμερα τότε το ελληνικό χρέος θα μειωθεί από 110 μέχρι 154 δις ευρώ ανάλογα με το ποσοστό κουρέματος που θα επιλεγεί, δηλαδή από 50% μέχρι 70%. Στο σενάριο της μείωσης κατά 70% το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 87% του ΑΕΠ άμεσα.
Όλα τα παραπάνω που αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα αποτελούν ένα μικρό τμήμα του μεγαλύτερου, ίσως, μυστικού της ευρωπαϊκής κρίσης.
Αυτό, γιατί με βάση την έκθεση των τριών πανεπιστημίων που προανέφερα, το ίδιο νομικό πλεονέκτημα με αυτό της Ελλάδας έχουν, σε διαφορετικό βαθμό και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Οι λεγόμενες δηλαδή PIGS, υποτιμητικά από τις αγορές (γουρούνια από τα αρχικά Portugal, Ireland, Greece, Spain), κρατούν στα χέρια τους από το ξέσπασμα της κρίσης το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και όχι μόνο καθώς μπορούν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους αυτόνομα προκαλώντας τεράστιες ζημιές στους κατόχους χρέους ενώ μία τέτοια κίνηση τους θα ενεργοποιήσει την πληρωμή των ασφαλίστρων των ομολόγων τους τινάζοντας στον αέρα τράπεζες όπως οι Goldman Sachs, JP Morgan κλπ αλλά και θα προκαλέσει, πιθανόν, την κατάρρευση της ευρωζώνης, τουλάχιστον όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.
Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας που υπάρχει τόσο μεγάλη κατοχή ελληνικού χρέους από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες και φορείς, η προώθηση ενός PSI γρήγορα είναι ιδιαίτερα εύκολη νομικά.
Αλλά ας υποθέσουμε πως η Ελλάδα δε θέλει να κινηθεί εκτός συστήματος ούτε να εκμεταλλευτεί το τεράστιο πλεονέκτημα που έχει στα χέρια της. Ας θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι προκειμένου να μην απειληθεί το διεθνές και ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και το κυριότερο το ευρώ η Ελλάδα θα συνεχίζει να προσπαθεί να υπομείνει όσες θυσίες της ζητηθούν προκειμένου να εξασφαλίσει το κοινό καλό και να μην επιδιώξει μία γρήγορη, σχετικά, διέξοδο από τη δραματική θέση στην οποία έχει βρεθεί. Γιατί θα πρέπει, επιπλέον, να απολέσει το δικαίωμα να σκεφτεί και το δικό της συμφέρον αν για τον οποιοδήποτε λόγο αποδειχτεί πως οι εταίροι της είτε έκαναν λάθος στο πρόγραμμα που της επέβαλλαν και έτσι τελικά οδηγηθεί στην πτώχευση είτε τελικά αφού οι ίδιοι έχουν εξασφαλιστεί την εγκαταλείψουν στη μοίρα της;
Για ποιο λόγο η Ελλάδα αποδέχτηκε στη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου να παραδώσει το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό της χαρτί για το μέλλον της και αυτό, ίσως, που ανάγκασε τους Ευρωπαίους να τη ‘στηρίξουν’ μέχρι στιγμής; Και γιατί οι υπόλοιπες χώρες δεν έχουν δεχτεί παρόμοια συμφωνία και συνεχίζουν να έχουν αυτό το πλεονέκτημα στα χέρια τους;
Μόλις πριν λίγες ημέρες ο γνωστός οικονομολόγος Ρουμπινί παρέδωσε στην οικία του ένα μίνι σεμινάριο σε πελάτες του όπου μίλησε για τρία θέματα, με το ένα από αυτά να είναι η κρίση στην Ευρωζώνη (το θέμα δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα από το XrimaNews.gr). Στην παρουσίαση του είπε πως το σχέδιο του ΔΝΤ και της Γερμανίας για την Ελλάδα είναι να στηριχθεί για τόσο χρονικό διάστημα όσο να είναι έτοιμος ένας μηχανισμός διάσωσης της Ιταλίας και της Ισπανίας και μέχρι τότε, όταν πια θα είναι προφανές πως τα μέτρα λιτότητας δεν πετυχαίνουν, η Ελλάδα να αφεθεί να πτωχεύσει. Ο Ρουμπινί προσδιόρισε τη χρονική στιγμή σε ένα χρόνο περίπου από σήμερα.
Υποστήριξε πως η ελπίδα του ΔΝΤ και της Γερμανίας είναι πως μέχρι την πτώχευση της Ελλάδας, η Ιταλία και η Ισπανία θα αντέξουν και δε θα καταρρεύσουν υπό το βάρος των δικών τους προβλημάτων.
Ας ξεκινήσουμε από το δεδομένο πως δε δεχόμαστε την παραπάνω άποψη του Ρουμπινί ως σωστή αλλά αποδεχόμαστε την πιθανότητα να μην είναι λάθος. Λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη μας πως μέχρι σήμερα η Τρόικα απέτυχε δραματικά σε όλες τις προβλέψεις της για την Ελλάδα ενώ καμία από τις προβλέψεις της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας δεν έχει επιβεβαιωθεί γεννιέται το ερώτημα τί θα συμβεί αν Τρόικα και κυβέρνηση κάνουν και τώρα λάθος και η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου δε σώσει τελικά την Ελλάδα και δεν αποτρέψει την πτώχευση της.
Για τη προστασία της Ελλάδας, δεν είναι σωστότερο αν προχωρήσουμε σε αυτήν, αφού αυτό κρίνεται ως αναπόφευκτο από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να κρατήσουμε τουλάχιστον ακέραιο αυτό το εξαιρετικής σημασίας για την επιβίωση της χώρας νομικό μας πλεονέκτημα;
Το καλοκαίρι του 2010 στο άρθρο ‘Το κρυφό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας΄ (περιλαμβάνεται στο βιβλίο “Υπόθεση Ελληνική Κρίση – Περίεργες Συμπτώσεις” Εκδόσεις Λιβάνη) παρέθεσα μεταφρασμένο ένα σημαντικό τμήμα της μελέτης του πανεπιστημίου Duke σχετικά με το ελληνικό χρέος και το πώς αυτό μπορεί να αναδιαρθρωθεί από την Ελλάδα αλλά και τη μετάφραση ενός τμήματος μελέτης του πανεπιστημίου Harvard για το πώς πρέπει να γίνει με τον πιο ανώδυνο δυνατό τρόπο μία αναδιάρθρωση χρέους.
Στον απόηχο της συνάντησης των ηγετών της ΕΕ στις 27 Οκτωβρίου και μόλις η γερμανική τηλεόραση δημοσίευσε την πληροφορία πως η Μέρκελ έπεισε τις τράπεζες να αποδεχτούν το κούρεμα με αντάλλαγμα τη μετατροπή του δικαίου των ελληνικών ομολόγων από ελληνικό σε αγγλικό, δημοσίευσα το άρθρο με τίτλο “Ελληνικό το δώρο της Μέρκελ στις τράπεζες για το κούρεμα” όπου παρέθεσα τα στοιχεία όπως αναφέρονται στη μελέτη των τριών πανεπιστημίων που προανέφερα.
Σήμερα, γράφω αυτό το κείμενο αφού πρώτα προώθησα τις μελέτες και το άρθρο της WSJ που αναφέρονται σε αυτό σε Έλληνες δημοσιογράφους, ζητώντας την παρέμβαση τους ώστε το θέμα να φτάσει ως ερώτημα στην Ελληνική Βουλή. Έγινε, πράγματι, συμφωνία μετατροπής του δικαίου που διέπει τα ελληνικά ομόλογα από ελληνικό σε αγγλικό, όπως ανέφερε το γερμανικό κανάλι ARD στις 27 Οκτωβρίου και όπως αναφέρει δημοσίευμα της WSJ σήμερα, 04 Νοεμβρίου και αν ναι γιατί;
Ελπίζω και τα δύο παραπάνω ρεπορτάζ να είναι ανακριβή ή λανθασμένα αλλά φοβάμαι για το τί σημαίνει για τη χώρα αν ισχύει το αντίθετο.
Πάνος Παναγιώτου
Επικεφαλής χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

PLANET X- NUBIRU ?


Το δεύτερο φεγγάρι ειναι γεγονός .

 Ορατό πλέον στην Αυστραλία !


Πολλοί άνθρωποι έχουν ακούσει γι αυτόν τον πλανήτη. 
Κάποιοι όμως ίσως να ακούνε πρώτη φορά αυτό το όνομα 
Γι αυτό λοιπόν ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
 Πρώτα απ όλα τι είναι ο Νιμπιρού???

 Ο Νιμπιρού είναι ένας πλανήτης...






Το μέγεθος του είναι περίπου όσο το μέγεθος του πλανήτη Δια
.Πολύ μεγαλύτερος από τη Γη δηλαδή.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται κοντα στη ζώνη αστεροϊδών. Μα γιατί
 δεν τον έίδαμε τότε νωρίτερα θα αναρωτηθεί κάποιος.
 Ο λόγος είναι ότι η τροχιά του Νιμπιρού είναι πολύ μεγάλη. 
Περνάει κοντα από τη Γη περίπου κάθε 3.600 χρόνια. 
Έτσι η απόσταση του από τη γη είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μην
 τον έχουμε πάρει πρέφα “επίσημα”. Με το επίσημα εννοώ ότι δεν
 είχαμε φωτογραφίες του από διαστημικά τηλεσκόπια ή από 
δορυφόρους ή άλλα στοιχεία που να αποδυκνείουν την ύπαρξη του.
 Άνεπισημα όμως γνωρίζουμε γι αυτόν τον πλανήτη εδώ και 
αρκετές χιλιάδες χρόνια όταν ήταν πάλι κοντα στον πλανήτη μας. 
Το όνομα Νιμπιρού προέρχεται από τους αρχαίους Σουμέριους.
Έτσι τον ονόμασαν. Οι αρχαίοι Έλληνες τον έλεγαν Νέμεσις.
 Στις μέρες μας η NASA τον ονομάζει πλανήτη Χ.
 Έχει επικρατήσει όμως η ονομασία Νιμπιρου.
 Είναι και πιο πιασάρικη εδώ που τα λέμε. 
Εκτός από τις γραφές τους που αναφέρουν αυτόν τον πλανήτη
 και τους κατοίκους του (ναι είναι ή ήταν κατοικίσιμος)
 έχουμε και απτά στοιχεία. Τοιχογραφία που άντεξε στο χρόνο. 
Η τοιχογραφία αποικονίζει έναν πολύ ψηλό άνθρωπο να κάθετε 
σε έναν θρόνο ή καρέκλα ή όπως θέλετε πείτε το.
 Περίπου στη μέση της τοιχογραφίας και πάνω υπάρχει
 αναπαρασταση του ηλιακού μας συστήματος. 
Το παράξενο είναι πως αυτή η αναπαράσταση απεικονίζει 
ΑΚΡΙΒΩΣ το ηλιακό μας σύτημα με τον ήλιο στον κέντρο
 και τους πλανήτες να περιστρέφονται γύρω από αυτόν.
Μέχρι και ο πλανήτης Πλούτωνας υπάρχει σ αυτήν την 
αρχαία αναπαράσταση, ενώ εμείς με την τεχνολογία μας 
τον ανακαλύψαμε μόλις στις 21 Ιανουαρίου 1930. 
Το πιο παράξενο όμως σε αυτή την τοιχογραφία είναι ότι
 υπήρχε ένας επιπλέον πλανήτης. Αυτόν τον πλανήτη 
ονόμαζαν Νιμπιρού και τους κατοίκους αυτού Ανουνάκις. 
Κάποιος ίσως αναρωτηθεί πως ένας αρχαίος λαός
 χωρίς τεχνολογία μπορούσε να ξέρει τόσα πράγματα.
 Η απάντηση είναι πολύ απλή. 
Οι αρχαίοι σχεδίαζαν στις τοιχογραφίες ότι έβλεπαν,
 ότι τους έδειχναν και ότι μάθαιναν. 
Όταν ο Νιμπιρού ήταν πάλι κοντά μας, τον έβλεπαν 
και τον σχεδίαζαν. Επίσης αν ο πλανήτης αυτός
 κατοικούταν, οι κάτοικοι του, όπως μας λένε 
οι Σουμέριοι, δίδαξαν την αστρονομία, καλύτερη
 αρχιτεκτονική και γεωργία στο λαο των Σουμερίων. 
Γι αυτό και βλέπουμε τις αρχαίες πυραμίδες τόσο
 τέλεια κατασκευασμένες και με τόση αντοχή στο χρόνο. 
Ποιο σύγχρονο κτίσμα θα άντεχε 5.000 χρόνια?

Πως μπορουμε πλεον να τον δουμε ?

1)Να πάτε ενα ταξιδάκι στη Αυστραλία.

 Από την Αυστραλία μπορείτε να τον δείτε μια μέρα
 με καθαρή ατμόσφαιρα σε μέγεθος 1/4 από τον ήλιο
 όπως τον βλέπουμε εμείς από τη Γη.

2)Σε 1-2 χρόνια όμως θα φάινεται σχεδόν από
 οποιαδήποτε μεριά της Γης. Θα είναι σαν να βλέπουμε 
μια κόκκινη μπάλα στον ουρανό. 
Το 2012 περίπου θα φαίνεται αρκετά μεγαλύτερος.

3)Για να μην ξοδεύομαστε με ταξίδια όμως μπορούμε
 να τον δούμε πολύ πιο εύκολα. Μπείτε στο site της
 NASA και στην αναζήτηση γράψτε planet x 
ή nibiru και θα δειτε φωτογραφίες του πλανήτη 
αυτού από τα διαστημικά μας τηλεσκόπια.
Στο επισημο sitε της ΝΑSA γινετε κυριολεκτικα 
χαμος απο τους χρηστες θετοντας ερωτησεις αλλα
 και ανησυχιες για την ελευση του πλανητη αλλα
 και καταποσο μπορει να μας επηρεασει μια και 
θα εχουμε 2 φεγγαρια για τεσσερα χρονια αλλα το
 δευτερο πλεον θα ειναι τεραστιο σχεδον το μεγεθος του Δια.
Αν έχει όμως επιπτώσεις, αυτές θα μπορούσε να είναι καταστροφικές.
 Όπως προείπαμε ο Νιμπιρού είναι πολύ μεγαλύτερος από τη Γη.
 Η διέλευση του κοντά από τον πλανήτη μας, εξαιτίας του μαγνητικού
 και βαρυντικού του παιδίου, μπορεί να έχει τις εξής επιπτώσεις. 
Επίδραση στα καιρικα και φυσικά φαινόμενα, μετατόπιση των πόλων
, μετατόπιση της Γης από τον άξονα της.
 Πόσο κακό μπορεί να είναι αυτό? Καταστροφικό.
 Τα καιρικά φαινόμενα θα είναι τόσο έντονα και ακραία που οι
 καταστροφές θα είναι αναπόφευκτες. Τα φυσικά φαινόμενα όπως
 σεισμοί και ηφαιστιακές εκρήξεις θα προκαλέσουν κ αυτά
 με τη σειρά τους τεράστιες καταστροφές όπως έχουν κάνει και στο παρελθον. 
Η μετατόπιση των πόλων συνεπάγεται στο λιώσιμο των ήδη
 υπάρχων πόλων με αποτέλεσμα τη αύξηση της στάθμης του
 νερού και την βύθιση εώς και αρκετών χωρών.
Η μετατόπιση της Γης από τον άξονα της είναι η αιτία που αυτές 
οι επτπτώσεια θα υπάρχουν και θα είναι πολύ έντονες και
 καταστροφικές. Σύμφωνα με υπολογισμούς που εξέδωσαν 
οι επιστημονικές υπηρεσίες του κόσμου, σε περίπτωση 
που αυτό το σενάριο γίνει (και είναι πολύ πιθανο να γίνει), 
τα 2/3 του πληθυσμού της Γης θα πεθάνουν και τα 2/3 από αυτούς
 που θα μείνουν θα πεθάνουν από πείνα και αρρώστιες
 καθώς δεν θα υπάρχει τροφή και περίθαλψη. 
Δεν είναι τυχαιο που δημιουργήθηκε η λεγόμενη Κιβωτός
 των Σπόρων ή Πράσινη Κιβωτός μέσα σε 11 μόλις μήνες. 
Εγκαινιάστηκε στις 26/2/2008 ανοίγοντας επίσημα τους
 θαλάμους της σε 250.000 δείγματα σπόρων από διάφορες χώρες.


























Για την τοποθεσία του θησαυροφυλακίου επιλέχθηκε το νορβηγικό 
αρχιπέλαγος Σβάλμπαλντ, δυο βήματα από τον Βόρειο Πόλο. 
Ένα μέρος απομονωμένο, πολιτικά σταθερό, και προσβάσιμο 
με τις ελάχιστες υποδομές. Η κατασκευή του ιδιαιτέρως προσεγμένη, 
ώστε να αντέχει σεισμούς μεγαλύτερους των 6 Ρίχτερ,
 ακόμα και πυρηνική επίθεση. Το κόστος του? 
Έξι εκατομμύρια ευρώ, τα οποία κάλυψε η Νορβηγία. 
Η αποστολή του όμως ανεκτίμητη: να εγγυηθεί την μακροπρόθεσμη
 επιβίωση θεμελιωδών καλλιεργιων και φυτών ακόμα και αν αυτά 
εξαφανιστούν εν όψει των σοβαρών κλιματικών αλλαγών.
 Τα εγκαίνια έγιναν με την παρουσία πολλών προσωπικοτήτων, 
όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
 και η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Κενυάτισσα,
 οικολόγος Ουανγκάρι Μαατάι.
Όπως λέει μάλιστα ο Αμερικάνος οικολόγος Κάρι Φούλερ,
 στον οποίο ανήκει η ιδέα της δημιουργίας του 
Θησαυροφυλακίου: «Στη θερμοκρασία των -18 βαθμών
 Κελσίου οι σπόροι σημαντικών καλλιεργειών όπως το σιτάρι,
 το κριθάρι, το μπιζέλι μπορούν να αντέξουν για 1.000 χρόνια. 
Είναι μια μοναδική ασφάλεια ζωής για τον πλανήτη».

Όλο αυτό σας θυμίζει κάτι??? Μια παρόμοια κιβωτός 

δημιουργήθηκε σε κάποια τελευταία έξαρση τέτοιων φαινομένων.
 Αλλα αντι για σπόρους είχε ζώα μέσα. 
Μήπως ήταν και τότε η στιγμή που η τροχιά του 
Νιμπιρού τον έφερε κοντα στον πλανήτη μας???

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο πλανήτης Νιμπιρού

 υπάρχει, έρχεται προς εμάς, και κατά μια μεγάλη
 ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ θα έχει κάποιες επιπτώσεις στο οικοσύστημά μας.

Ο καθένας έιναι ελεύθερος να πιστέψει, να ερευνήσει, 

να βγάλει τα συμπεράσματα τουΠλανητης Νιμπιρου ορατος στην Αυστραλια

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΑΔΩΝΙΑ - Θάνατος και Ανάσταση της Φύσης και του Ανθρώπου

ΑΔΩΝΙΑ - Θάνατος και Ανάσταση της Φύσης και του Ανθρώπου

E-mail Εκτύπωση PDF

  
ΑΔΩΝΙΑ - Θάνατος και Ανάσταση της Φύσης και του ΑνθρώπουΟ Άδωνις είναι ένας ηλιακός ήρωας που λατρεύτηκε σαν θεός στη Μικρά Ασία στη Φοινίκη, στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Κάθε χρόνο πέθαινε και την άνοιξη ανασταινόταν, μαζί με τη φύση που την ίδια εποχή αναγεννιόταν.

Αλλά απ' ότι φαίνεται δεν ήταν ο μοναδικός. Την ίδια τύχη είχαν οι Ινδοί θεοί Κρίσνα και Βούδας Σακία, οι εσταυρωμένοι: Ταμμούζ της Συρίας, Βιτόμπα του Τελιγκονέζε, Ιάω του Νεπάλ, Χεσούς των Κελτών Δρυιδών, Κετσακοάλτ του Μεξικό, Κουιρίνους της Ρώμης, ο Θούλις της Αιγύπτου, ο Ίντρα του Θιβέτ, ο Άττις της Φρυγίας, ο Κρίτε της Χαλδαίας, ο Μπάλι της ασιατικής Ορίσσα, ο Μίθρα της Περσίας, ο έλληνας εσταυρωμένος Προμηθέας και ας μην ξεχνάμε τον Ιδαίο Δία της Κρήτης που κάθε χρόνο γιορταζόταν ο θάνατος και η ανάστασή του στα Κρητικά μυστήρια και τέλος τον Διόνυσο που πεθαίνει σαν Διόνυσος Ζαγρέας για να αναστηθεί σαν Διόνυσος Ελευθερέας, σωτήρας και ελευθερωτής των ώριμων ψυχών.

Πρόκειται λοιπόν για τον ίδιο μύθο που διατρέχει την παγκόσμια ιστορία καλυμμένος με διαφορετικά ονόματα.

Σε ότι αφορά τον Άδωνι ο μύθος μας παραδίδει τα εξής:

Ο Κινύρας βασιλιάς της Κύπρου, όταν κάποτε η κόρη έφτασε σε ηλικία γάμου την ρώτησε ποιόν άντρα επιθυμεί να νυμφευθεί. 

Όμως η Μύρρα, «τιμωρημένη» απ' τη θεά Αφροδίτη για κάποιο ατόπημά της, είχε ήδη νιώσει στην καρδιά της άνομο έρωτα για τον ίδιο της τον πατέρα. Με τη βοήθεια της παραμάνας της μέθυσε τον Κινύρα και τον παρέσυρε στην ερωτική της κλίνη για δώδεκα ολόκληρες μέρες και νύχτες. Όταν ο Κινύρας συνήλθε από τη μέθη και συνειδητοποίησε την ανίερη ένωση με την ίδια του την κόρη, κυνήγησε τη Μύρρα για να τη σκοτώσει. Η Μύρρα έτρεξε μακριά για να γλυτώσει απ' το σπαθί του πατέρα της και κατέφυγε στα όρη. Εκεί η Αφροδίτη της δίνει τη λύτρωση μεταμορφώνοντάς τη στο φυτό σμύρνα. Όμως μέσα στα σπλάχνα της σάλευε ο καρπός της άνομης ένωσης με τον πατέρα της. Όταν το σπαθί την άγγιξε, ο κορμός του δέντρου άνοιξε στα δυο και ξεπετάχτηκε από μέσα ο Άδωνις, ενώ τα δάκρυα της Μύρρας μεταμορφώθηκαν σε μύρο ευωδιαστό.

Η Αφροδίτη έσπευσε να σώσει το μωρό και το παρέδωσε στις Νύμφες για να το αναθρέψουν. Στη συνέχεια το παρέδωσε μέσα σε Λάρνακα (εξ ου το όνομα της πόλης Λάρνακα της Κύπρου) στη Θεά Περσεφόνη για να ολοκληρώσει την ανατροφή του, με τη συμφωνία να της το παραδώσει όταν θα γινόταν δεκαοχτώ χρονών. Όταν η Περσεφόνη άνοιξε τη Λάρνακα θαμπώθηκε απ' το κάλλος και τη λάμψη του βρέφους και μυστικά αποφάσισε πως δεν θα τηρήσει τη συμφωνία.

Ο Άδωνις καθώς μεγάλωνε γινόταν όλο και πιο φωτεινός και πανέμορφος. Η Αφροδίτη ερωτεύτηκε το κάλλος του και ο λαμπερός Άδωνις λάτρεψε παράφορα την όμορφη θεά. Αλλά η Περσεφόνη αρνήθηκε να της τον δώσει πίσω και οι δύο θεές κατέληξαν στον πατέρα Δία για να λύσει τη διαφορά τους. Εκείνος έδωσε εντολή να μένει τέσσερις μήνες το χρόνο ο Άδωνις κοντά στην Περσεφόνη, τέσσερις μήνες κοντά στην Αφροδίτη και τους υπόλοιπους τέσσερις να διαθέτει το χρόνο του όπως επιθυμεί. Ο Άδωνις επέλεξε τους τέσσερις αυτούς μήνες να τους διαθέσει στην Αφροδίτη και στο θεϊκό ερωτά τους.

Οι δυο θεϊκοί εραστές ζούσαν τον περίλαμπρο έρωτά τους μέσα στα δάση μέχρι την αποφράδα εκείνη μέρα που ο αβροκόμης Άδωνις έπεσε νεκρός στη διάρκεια ενός κυνηγιού από το δάγκωμα κάποιου κάπρου. Από το αίμα που κύλησε απ' την πληγή του φύτρωσαν στη Μάνα Γη κόκκινα ρόδα και παπαρούνες.

Η Αφροδίτη έκλαψε και θρήνησε πικρά το νεαρό εραστή της. Απ' τα δάκρυά της ξεπήδησαν οι ανεμώνες.  Με άφατο πόνο παρακάλεσε την Περσεφόνη να επιτρέψει στον Άδωνι να ανεβαίνει έξι μήνες στη γη. Η Περσεφόνη συμφώνησε κι από τότε ο Άδωνις έξι μήνες το χρόνο βρίσκεται στον Άδη και έξι μήνες κοντά στην αγαπημένη του, λυτρωμένος απ' το φάσμα του θανάτου.

Σε ανάμνηση του θανάτου και της ανάστασης του Άδωνι τελούνταν ετήσιες εορτές καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Οι γιορτές αυτές ήταν αλλού διήμερες, αλλού τριήμερες και σε κάποιες πόλεις εφταήμερες.

Οι πρώτες μέρες της γιορτής ήταν ημέρες πένθους και είχαν το όνομα «Αφανισμός». Λυσίκομες και γυμνόποδες γυναίκες περιέφεραν ομοίωμα του θεού, τελούσαν νεκρική τελετή και προσέφεραν στον αγαπημένο νεκρό, γλυκά από μέλι και λάδι, έρωτες και αγγεία όπου μερικές μέρες πριν είχαν σπείρει φακή, σιτάρι, κριθάρι, κεχρί και μαρούλια, τους επονομαζόμενους «Κήπους Αδώνιδος». Οι «κήποι» μετά το πέρας των δρώμενων τοποθετούνταν στις στέγες των σπιτιών, όπου αναπτύσσονταν γοργά με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός. Καθ' όλη τη διάρκεια της πομπής έψαλλαν πένθιμους ύμνους τα λεγόμενα «αδωνίδια» με συνοδεία γίγγρας (είδος αυλού). Σπουδαίο δείγμα του τρόπου που θρηνούνταν ο Άδωνις, είναι ο «Επιτάφιος Αδώνιδος» του Βίωνος του Σμυρναίου, ένας θρήνος ηλικίας εικοσιενός αιώνων.

Στη συνέχεια οι γυναίκες πετούσαν το ομοίωμα του θεού σε λίμνες, πηγές ή ποτάμια. Μετά το πέρας των ημερών του θρήνου, γιόρταζαν την ανάσταση του θεού με ευωχία και οινοποσία, μέσα σε γενικό κλίμα χαράς. Οι αναστάσιμες ημέρες είχαν το όνομα «Εύρεσις».

Τα Αδώνια επιβιώνουν μέχρι τις μέρες μας στο θρήνο της Μ. Παρασκευής, στην Αναστάσιμη ακολουθία και σε όλα τα έθιμα που ο χριστιανισμός θέλησε να μας πείσει πως είναι δικά του: αναστάσιμα κεριά, κόκκινα αβγά (ορφικό σύμβολο), κουλούρια, σμύρνα που οι μάγοι πρόσφεραν στον Ιησού κλπ.

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στην Ορφική παράδοση και τον αποσυμβολισμό που επιχειρείται μέσα απ' αυτή στα μυστήρια του Αδώνιδος, στα μυστήρια του θανάτου και της Ανάστασης.

Σύμφωνα με την Ορφική θεολογία, η περίοδος του χειμερινού ηλιοστασίου είναι η εποχή της γέννησης του Διονύσου Ζαγρέως, του ελευθερωτή των ανθρωπίνων ψυχών από τον Άδη. Μετά την χειμερινή τροπή ετελείτο η δεύτερη μύηση των Ορφικών (η πρώτη μύηση όπου αποκαλύπτονταν στον μυούμενο τα μυστικά της μάνας Γης, ετελείτο μετά την Φθινοπωρινή Ισημερία).

Ο χρόνος από τη δεύτερη μύηση μέχρι την Εαρινή ισημερία ήταν, κατά τους Ορφικούς, η περίοδος που έπρεπε ο μυούμενος να εκδηλώσει το σπόρο της Ορφικής ιδεολογίας, που είχε ριφθεί στην διάνοιά του.

Η Εαρινή ισημερία του ήλιου, κατά την οποία κυρίως ετελούντο και τα Αδώνια, συμβολίζει το θάνατο των παθών της τιτανικής φύσης της ανθρώπινης ψυχής και την πνευματική της αναγέννηση. Τότε ετελείτο η Τρίτη μύηση στα ορφικά μυστήρια. Οι Ορφικοί συμβόλιζαν την εαρινή ισημερία με το θάνατο (μεταμόρφωση) του Διόνυσου Ζαγρέως και την εκ νέου γέννησή του απ' τη φύση του Διός, ως Διονύσου του Άνθιου. Αυτός στην πορεία μεταμορφώνεται στο Διόνυσο τον Ελευθερέα, το σωτήρα και ελευθερωτή των ανθρώπινων ψυχών από τον Άδη της υλικής τους φύσης.

Είναι αυτή η θαυμάσια θέαση του κόσμου απ' την ορφική θεολογία, η γεμάτη ελπίδα και προσδοκία για πνευματική αναγέννηση των ανθρωπίνων ψυχών που τρέφονται στα ιερά νάματα της ελληνικής μυστηριακής παράδοσης, που μας δονεί στα κατάβαθα του είναι, καθώς καλά γνωρίζουμε πως υπάρχει δρόμος σωτηρίας. Ο δρόμος της επιστροφής στον μυστηριακό ορίζοντα που κατείχαμε και απωλέσαμε μαζί με την αλήθεια.

Ρέα Καραγιάννη

Βιβλιογραφία

Βίωνος: Επιτάφιος Αδώνιδος
Πλούταρχου: Βίοι Παράλληλοι, Νικίας
Στυλιανού Τάκα: Πυθαγόρειος Εσωτερισμός
Γ. Γρηγορομιχελάκη: Δεκαπέντε Εσταυρωμένοι και Αναστημένοι Σωτήρες
Γ. Σιέττου: Αδώνια Μυστήρια

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Εκτυπωτής φαγητού.

Εκτυπωτής – φούρνος, ο μάγειρας του μέλλοντος!

Ένα ξεχωριστό «εκτυπωτή φαγητού» αναπτύσσουν Aμερικανοί επιστήμονες συνδυάζοντας την τεχνολογία με την διατροφή. Η συσκευή που ήδη έχει δημιουργηθεί βασίζεται στις κύριες λειτουργίες ενός κοινού εκτυπωτή, με μοναδική διαφορά την αντικατάσταση του μελανιού με υλικά μαγειρέματος.

Η πρωτοβουλία ανήκει στους ερευνητές του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Σύνθεσης του πανεπιστημίου Κορνέλ ενώ επικεφαλής του προγράμματος «Fab@home» είναι ο δρ. Τζέφρι Ίαν Λίπτον.
Η διαδικασία είναι απλή. Ο εκτυπωτής-φούρνος θα δέχεται τις πρώτες ύλες σε ειδικά δοχεία όπως αυτά του μελανιού. Το μηχάνημα θα προγραμματίζεται στην κατάλληλη συνταγή την οποία στην συνέχεια θα «τυπώνει» – μαγειρεύει.
Ο εκάστοτε χρήστης θα ρυθμίζει, όπως επιθυμεί, τη γεύση του φαγητού, ενώ και οι πιο αρχάριοι μάγειρες θα μπορούν να αναδειχθούν σε υψηλής κλάσης chef εφαρμόζοντας απλά, μία συνταγή.
Ανάλογη μελέτη εκπονεί και το πανεπιστήμιο ΜΙΤ, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει στη δημιουργία ενός τέτοιου εκτυπωτή, όπως το Κορνέλ. Στόχος της συσκευής είναι η εκτύπωση μίας μεγάλης ποικιλίας φαγητών με φτηνό κόστος.
Όπως και στον συμβατό εκτυπωτή ο χρήστης θα μπορεί να έχει την επιλογή «αριθμός αντιγράφων» με τη διαφορά ότι θα εννοείται «αριθμός μερίδων». Στις ειδικές θήκες του μελανιού θα τοποθετούνται τα υλικά, τα οποία θα βρίσκονται σε υγρή μορφή όπως τυρί, βούτυρο, σοκολάτα.
Για να χρησιμοποιούνται ως μελάνι, περισσότερες πρώτες ύλες σε λιωμένη μορφή, οι αμερικανοί επιστήμονες πειραματίζονται με την ανάμειξη τροφών με «υδρο-κολλοειδή», δηλαδή ουσίες που σχηματίζουν ημίρρευστη μάζα με το νερό.
Έχουν ήδη δημιουργηθεί αρκετά πρότυπα τέτοιων εκτυπωτών, ενώ έχουν μαγειρευτεί από κουλουράκια μέχρι κομματάκια γαλοπούλας. Αν και το επιχείρημα φαντάζει «μακρινό», οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν, ότι όταν βγει στο εμπόριο θα γίνει ευρέως αποδεκτό, παρά τους δισταγμούς, όπως συνέβη και με τους φούρνους μικροκυμάτων.
Πηγή: TVXS