Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2009

Το ποτάμι , η θάλασσα και οι επιστήμονες.


Αλμυρό νερό εισβάλλει στο Γάγγη καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει

Το δέλτα του Γάγγη είναι το μεγαλύτερο του κόσμου
ΚαλκούταΗ άνοδος της στάθμης της θάλασσας προκαλεί την εισοδο

αλμυρού νερού στο γιγάντιο δέλτα του Γάγγη, δημιουργώντας κίνδυνο καταστροφής του οικοσυστήματος και ερημοποίησης τεράστιων αγροτικών εκτάσεων, προειδοποίησαν τη Δευτέρα Ινδοί ερευνητές.

Το φαινόμενο γίνεται ήδη αντιληπτό από την ανάπτυξη μανγκρόβιων φυτών που κανονικά φύονται σε πιο αλμυρό νερό, δήλωσε ο Πρανάμπες Σανιάλ, αντιπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης για την ανατολική Ινδία.

«Μας εξέπληξε η παρουσία μανγκρόβιων δέντρων στις όχθες του ποταμού στην Κολκάτα και αυτό είναι ένα φαινόμενο ανησυχητικό» τόνισε ο Σανιάλ, ο οποίος συνεργάστηκε στην έρευνα με την Ωκεανογραφική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Τζανταβπούρ της Κολκάτατο.

Τα μανγκρόβια δέντρα, με τις χαρακτηριστικές ρίζες τους που εξέχουν από την επιφάνεια του νερού, κανονικά ζουν 100 χιλιόμετρα μακρύτερα, στο αρχιπέλαγος Σουνταρμπάν, όπου καλύπτουν μια έκταση 26.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων ρηχού νερού λίγο έξω απο το δέλτα του Γάγγη.

Η στάθμη της θάλασσας σε ορισμένα σημεία του Κόλπου της Βεγγάλης ανεβαίνει σήμερα κατά 3,14 χιλιοστά το χρόνο, συγκριτικά με 2 χιλιοστά το χρόνο κατά μέσο όρο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το φαινόμενο θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις αν επεκταθεί στον υδροφόρο ορίζοντα της Καλκούτα, η οποία βρίσκεται στις όχθες του Γάγγη και φιλοξενεί σήμερα 12 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το φαινόμενο εξάλλου έχει συμβεί και στο παρελθόν. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου, η θάλασσα είχε κάποτε φθάσει ως το βόρειο άκρο της Καλκούτας. «Υπάρχουν φόβοι ότι αυτό που συνέβη πριν από 6.500 χρόνια ίσως θα συμβεί και πάλι» προειδοποίησε ο Σανιάλ.

Διαφορετική γνώμη έχει πάντως ο Μ. Λ. Μίνα, ανώτερος αξιωματούχος της περιβαλλοντικής υπηρεσίας του κρατιδίου της Δυτικής Βεγάλλης. «Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει άμεσος λόγος ανησυχίας» εκτίμησε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου