Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Μόνο στην Ελλάδα...

Η Πολεοδομία αρνείται την άδεια
Νέα εμπλοκή στην κατασκευή του στεγάστρου στο Ακρωτήρι της Θήρας

ΑΠΕ
Τριάμισι χρόνια έχουν περάσει από το δυστύχημα στο Ακρωτήρι
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Κλειστός επ' αόριστον φαίνεται πως θα παραμείνει ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου Θήρας, αφού η αρμόδια Πολεοδομία αρνείται να εκδώσει τη σχετική άδεια με το (απίστευτο) αιτιολογικό ότι η περιοχή είναι αρχαιολογική και ως εκ τούτου απαγορεύεται η δόμηση...

Σύμφωνα με το Βήμα, με το σκεπτικό αυτό η Πολεοδομία Θήρας αρνήθηκε να παραλάβει από την ανάδοχο εταιρεία τη νέα μελέτη για την αποκατάσταση του στεγάστρου.

Η Πολεοδομία εμφανίζεται να αγνοεί όχι μόνο το ειδικό Προεδρικό Διάταγμα που έχει εκδοθεί αλλά και τις προηγούμενες άδειες που η ίδια η υπηρεσία είχε εκδώσει.

Συγκεκριμένα, επειδή στην περιοχή απαγορεύεται η δόμηση, οι πρώην υπουργοί Ευάγγελος Βενιζέλος και Κώστας Λαλιώτης είχαν προωθήσει προεδρικό διάταγμα ώστε να ξεπερασθεί το εμπόδιο.

Η Πολεοδομία Θήρας εξέδωσε οικοδομική άδεια για την έναρξη των εργασιών στις 14 Φεβρουαρίου 2001, ενώ λίγους μήνες πριν την κατάρρευση του παλαιού στεγάστρου, στις 17 Ιουνίου 2005, υπήρξε και νέα αναθεωρημένη άδεια.

Η μελέτη για το νέο στέγαστρο έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με αυτήν, μεταλλικά πλαίσια θα τοποθετηθούν στη θέση του χωροδικτυώματος της οροφής, θα γίνει αποσυναρμολόγηση των υποστυλωμάτων, νέο σύστημα για την προστασία των σεισμών θα αντικαταστήσει τα αντισεισμικά εφέδρανα, ενώ η κατασκευή θα έχει λιγότερες ενώσεις και συγκολλήσεις.

Το τελικό αποτέλεσμα θα παραμείνει πιστό στο αρχιτεκτονικό σχέδιο του Νίκου Φιντικάκη και στον βιοκλιματικό χαρακτήρα του και γι' αυτό στην οροφή θα τοποθετηθεί και θα γίνει και φύτευση.

3 σχόλια:

  1. Αφού βρίσκουν έδαφος κάποιοι ανεγκέφαλοι γραφειοκράτες καλά κάνουν!
    Πάντως αν ήταν για καμιά ιδιωτική κατασκευή,
    στο άψε σβήσε θα είχαν εκδώσει την άδεια!
    Διότι ως γνωστόν, στις περιπτώσεις αυτές βοηθάει το λαδόμετρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελλάς (έτσι όπως μας την έκαναν δηλαδή) το μεγαλείο της…

    Μόνο που δεν είναι έτσι, έτσι την κάνουν κάτι ανεγκέφαλοι..

    Και γιατί δυστυχώς τους αφήνουμε…

    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία, που εντάσσεται στο νομοσχέδιο για τους Μεσογειακούς Αγώνες, η οποία ανοίγει το δρόμο για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του νέου στεγάστρου στο Ακρωτήρι της Θήρας.

    Μέσω του νομοσχεδίου καθορίζονται, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, ειδικοί όροι δόμησης, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, προκειμένου να ξεμπλοκάρει το έργο.

    Ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου παραμένει κλειστός από τις 25 Σεπτεμβρίου 2005, οπότε κατέρρευσε το προηγούμενο στέγαστρο, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας τουρίστας.

    Η Πολεοδομία Θήρας αρνείται να εκδώσει οικοδομική άδεια για την ανέγερση νέου στεγάστρου, με το αιτιολογικό ότι η περιοχή είναι αρχαιολογική και ως εκ τούτου απαγορεύεται η δόμηση.

    Το ίδιο πρόβλημα είχε ανακύψει και στο παρελθόν και αντιμετωπίστηκε με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, που είχαν προωθήσει οι τότε υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης και Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή